Rybí tažín s bramborami
29. 8. 2011
Jak dlouho?
- Doba přípravy: 10 minut
- Marinování aspoň 30 minut, pečení 50 minut
Počet porcí
- Pro 4 osoby
Ingredience
Na marinádu čermúla
- 3 stroužky česneku, nasekané
- špetka hrubé mořské soli
- 3 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
- 3 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1–2 čerstvé chilli papričky, bez semen a nasekané
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce panenského olivového oleje
Na tažín
- 4 filety z pevné bělomasé ryby (např. chňapal, treska, platýs, okoun, cípal, parmice nachová)
- 500 g brambor
- 400 g zralých masitých rajčat,
- spařených a sloupnutých
- 1–2 zelené papriky, očištěné a pokrájené na nudličky
- hrst černých oliv
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml rybího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3–4 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžíce hladkolisté petrželky
- 2 lžíce čerstvého koriandru
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 MARINÁDA
Na marinádu čermúla v kuchyňském robotu rozmělněte česnek, sůl a ostatní kořenicí přísady na hrubší pastu. Nakonec po částech zapracujte olivový olej. Směs však můžete připravit i v hmoždíři.2 OCHUCOVÁNÍ RYB
Polovinu čermúly opatrně promíchejte s rybími filety a nechte v chladu zakryté marinovat 30 minut až 2 hodiny.3 RAJČATA
Nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou, slijte a dejte zchladit pod tekoucí studenou vodou. Pak je sloupněte a vykrojte zelené zbytkypo stopce. Potom je nakrájejte na plátky. Spodní díl nádoby na tažín vytřete zevnitř olejem.
4 SKLÁDÁNÍ
Brambory oloupejte a rovněž nakrájejte na tenké plátky (3–5 mm). Dno nádoby na tažín střídavě poklaďte polovinou plátků rajčata brambor, osolte a opepřete.
5 VRSTVY
Na zeleninu rozložte marinované rybí maso. Opatrně ho poklaďte druhou polovinou brambor, osolte je a rozetřete na ně zbytek čermúly.Navrch rozložte papriky, zbylá rajčata a olivy.
6 ŠŤÁVA
Promíchejte protlak, citronovou šťávu, olivový olej a vývar. Směsí pokrm zalijte a přiklopte horní částí nádoby. Dejte ho do trouby předehřáté na 200 °C péct na 40 minut, až budou brambory měkké. Odklopte a pečte ještě 10 minut. Vyjměte, posypte bylinkami a podávejte horké.Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář